Monday, December 26, 2011

Time Nak..... Kalau Time Tak Nak....

Assalammualaikum

Apa khabar sume? Sekarang ni jarang-jarang dapat update blog. Kalau ada masa terluang pun terpaksa curi-curi nak update jugak. Tak kira nak update jugak, sebab rindu dekat blog Ena yang serba kekurangan ni. Kalau nak cite pasal bertapa busy nya Ena sekarang, bertapa banyaknya assignment Ena ni memang tak kuasa lah. Sesungguhnya itu adalah topik yang paling membosankannnnn. huuwwww

Okay kali ni topik Ena agak pelik sedikit. Entah bagi Ena pelik jugaklah. Kebelakangan ni banyak sangat sangatlah Ena perasaan pasal hal ni. Bila time tengah sayang bukan main cepat nak. Apa dia nak semua tunaikan. Kalau time dah tak nak semuanya tak boleh. Layan pun tak nak. Selalunya siapa yang ada penyakit macam ni? Kalau diikutkan Ena sendiri lah, penyakit ni selalunya ada pada kaum lelaki. Sorry to say, tapi itulah kenyataan dia. Actually itulah penyakit yang paling Ena tak suka sekali. Time baru-baru kenal semua baik, semuanya bagus, semuanya sayang. Kalau dah kenal lama sikit tapi takdelah lama mana pun dah start dah tak suka ni, tak suka tu, tak berkenan dengan ni. Ni adalah perangai yang sememangnya mintak penampar dari Ena, woahohohoo takutnyaaa.

Sepatutnya kita kenalah terima someone tu seadanya. Dari starting tu dah kenal betol-betol then baru lah nak or tak nak. Ni yang mula-mula sayang punya sayang, lepas tu tak sukalah. Alahai perangai! Pada kaum Hawa  kenal pernah kenal hamba Allah yang sebegini rupa alangkah kasihannya. Takpelah mungkin ini pengajaran untuk sesetengah dari kita. Mungkin satu hari mana tahu Ena pulak ke yang terkena macam ni huhuhuuu. Actually kalau memang betol bila tahu kita ni tak sepadan, serasi or anything ke, kita sepatutnya putus cara baik. Sebab kita dulu mula start mesti dengan cara baik, cara manja-manja sume. Lagilah baik kalau kita boleh putus jugak dengan cara baik-baik, kalau dengan cara manja sekali pun boleh.

Ini tidak, kalau dah time hubungan tu tinggal nyawa-nyawa ikan semua kata-kata 'tak best' yang keluar. Maki hamun memang dah tak terkira lah kan. Tak elok semua tu ish ishh. Paling Ena pantang bila gaduh, bila tak sayang nanti start lah keluarkan 'KAU' 'AKU' sume. Amboi amboi sampai macam tu sekali. time tengah sayang BABY BOO, MUCUKK AYANG dan sebagainya. Cuba kalau marah macam mana sekalipun jangan gunakan perkataan sekasar tu. Tak baikkkkkk!

p/s: Kisah di atas tiada kena mngena langsung dengan Ena dah jugak mana-mana pihak yang berkaitan okay. Sekadar peringatan untuk diri Ena jugak huhuwwwww.

Wednesday, December 14, 2011

Mintak Kena Hempuk

Assalamualaikum..


Hai Guys!! Lama pulak rasanya tak berblog ni, biasalah ada masa free pun tak bukak blog ni. Dalam masa ni masa free banyak dihabiskan tido dan makan sahaja. Oh yaa tak lupa jugak STUDY ya.. Pada sesiapa yang tengok cerita Ombak Rindu, alahai untungnya korang. Ena tengah kempunan nak tengok ni. huwhuwww.

Okay berbalik pada tajuk kita hari ni. Sekarang kalau dah ada kat sini benda paling paling orang suka tanya 'DAH STUDY KE?' Kalau orang macam Ena ni bila orang tanya soalan tu mesti pikir dah nak exam ke? Sibuk semuanya tanya pasal study. HAHA orang macam Ena ni kalau cakap study mesti ingat exam. Alahai payah payah. Bayangkan jea lah
-kita tengah online, nanti ada orang datang tanya 'Kau dah study ke?'
-kita tengah mandi, dorang jerit dari luar 'Eleena kau dah study belom?'
-kita tengah ambik mood nak tido, dorang bisik 'Ena subjek tadi dah study?'
-kita tengah nganga mulut nak makan, dorang tanya 'Study dah? Study group jom'
-kita tengah jalan sambil berangan, dorang jerit dari bilik 'Dah study belommmm!!?'

Sebenarnya bagus jugak semua saling ingatkan. Mana tahu ada yang lalai ke. Lagi-lagi orang macam Ena ni, takut-takut terlalai ke kan. Mana taknya tidoo jea. Makan jea. Kalau dorang selalu tanya macam tu bolehlah ingatkan Ena. Bila dorang tanya bermillion billion kali dekat Ena, dan bermillion billion kali jugak Ena akan jadik cuak. Mana tak cuak bila dah banyak kali tanya kita risau macam kita sorang jea tertinggal kat belakang. Kan kan kan? Tapi kan kita paling rasa nak HEMPUK jea someone bila kita tengah study dia cakap macam ni pulak


Err rajinnya kau tengah study. Aku tak study lagipun


Alangkah barannya bila Ena dengar orang cakap macam tu. Bila time Ena tengah bersenang-lenang semua tanya pasal study. Bila kita tengah study dorang buat macam Ena ni berkobar-kobar nak study pulak HAHA. Hasutan syaitan semuanya ni..... haha

Thursday, December 1, 2011

Besar Punyaa Rindu

Assalammualaikum..

Kali ni terpaksalah bagi post yang pendek-pendek jea, sebab semuanya nak cepat kat sini. Makan cepat, tido cepat and belajar pun cepat. Kepala sakit nak catch up semuanya. Takpe takpe insya-ALLAH semua akan okay kat sini. Tapi adakah orang yang jauh-jauh di sana okay? Sihat ke? Dah makan ke? Ingat ke kat Ena yang jauh di pedalaman ni? Rindu ke? Kalau nak tahu Ena bukan main rindu dekat semua orang-orang di sana. Punya besar lah rindu Ena ni :'(


There's only so many songs
That I can sing to pass the time
And I'm running out of things to do
To get you off my mind
Ooohh,no

All i have is this picture in a frame
That I hold close to see your face every day

With you is where I'd rather be
But we're stuck where we are
And it's so hard,you're so far
This long distance is killing me
I wish that you were here with me
But we're stuck where we are
And it's so hard,you're so far
This long distance is killing me

It's so hard,it's so hard
Where we are,where we are
You're so far,this long distance is killing me
It's so hard,it's so hard
Where we are,where we are
You're so far,this long distance is killing me

Now the minutes feel like hours
And the hours feel like days
While I'm away
You know right now I can't be home
But I'm coming home soon,coming home soon

All i have is this picture in a frame

Wednesday, November 16, 2011

Nangis? Cehh Takdelah Ena Macho Kot

Assalamualaikum

Okay hari ni dengan lajunya Ena taip-taip nak buat post baru. Seperti biasa nanti ramai lah hamba Allah yang terpilih masuk Uitm akan membuat pendaftaran esok untuk second intake. Dan salah seorang hamba Allah tu ialah Ena. Elehh nak cite pasal bertapa sedihnya tinggalkan family, tinggalkan kawan memang dah jadik isu yang sangat 'lame'. Kadang-kadang orang baca pun dah naik menyampah. Ena paham so disebabkan itu Ena tak nak kasi korang menyampah kat Ena, Ena akan bagitahu pasal peoples that Ena will miss the most. Tahu dah pasal ni pun dah bosan orang nak dengar. Tapi Ena tak kira Ena nak cite jugak. Tak kireeeee!!

1. First, mestilah Family. Kang kalau tak rindu family dah kira macam derhaka pulak dah. Tak cium bau syurga kan. Ingat syurga bawah tapak kaki ibu, haa tahuu pun. Ena akan rindu nak gaduh dengan ibu haha. Rindu nak melawan cakap ibu. Ena akan rindu nak tarik muka dengan ayah. Rindu buat muka comel mintak topup dengan ayah. Rindu nak bebel dengan ayah. Abang rindu jugak kot. Athie pulak Ena rindu nak cari gaduh dengan dia, rindu nak cubit-cubit dia, rindu cari kesalahan dia. Ayeen rindu segala-galanya ( ada pasal Ayeen jea nanti, tungguuuuuu)


2. Second, haruslah rindu dekat kawan-kawan kan. Alaa macam biasalah semua orang Ena nak rindu. kalau boleh tak nak lepas sorang pun. Kawan lama ke, kawan baru ke, kawan makan kawan ke, kawan lupa diri ke tak kesah mana-mana pun. Ena tetap rindu semua sekali. Especially Safarina Salim. Dia rindu lebih sikit sebab dia selalu berkepit ketiak dengan Ena. Kiteorang selalu maki maki bersama, gelak bersama, ngumpat bersama, tangkap gambar gedik-gedik pun sama, puji masing-masing cantik. "Aku akan rindu nak dengar kau ngajing aku, Safa. Kain kau yang siap dengan nama kau ni nanti aku kepit celah ketiak, tak lepas-lepas haha. Punya besar tanda ingatan kau kasi aku bawak pergi sana. Benda ni pun dah buat aku terharu hukhukhuk. Takkan aku lupakan kaulah". Dah biasalah senang cite. Tapi ingat yang lain pun Ena tetap rinduu.


3. Third kalau boleh mestilah nak rindu my sayang HAHA. Sumpah gedik. Actually tak berapa nak biasa nak tulis apa-apa pasal dia. Tapi kang kalau tertinggal tersentap pulak haha.  Encik AF actually saya nak mintak awak hadiahkan saya teddy bear yang besar sama size ngan saya. Tapi malu nak cakap hewhewhew. Awak bagi saya jam awak pulak. Bila pikir-pikir balik lagi berharga jam awak tu dari teddy bear yang besar mana pun. Sebab jam tu awak punya, awak pernah pakai. HAHA sukanyaa saya *gedik nak mampos. Maknanya nanti saya akan ingat awak setiap jam, setiap minit and setiap saat ya Encik AF. Sudah gedik lebih tak nak banyak2 sangat hihi


4. Dan yang keempat Ena akan paling paling rindu Ayeen lah. Twin gemok saya. Dah berpisah banyak kali dan sebenarnya tak heran pun. Tapi bila dah sorang ke Pahang, sorang pulak ke Melaka terasa lebih sikit jarak dia tu. Rasa something mising dalam diri Ena, acecehh tapi apa mahu buat nama pun kembar. Ena akan rindu nak kacau Ayeen, rindu nak pukul-pukul gigit-gigit dia semua, rindu nak buat Ayeen ngamuk, rindu nak Ayeen belanja everything bila keluar, rindu nak paksa Ayeen cakap Ena cantik HAHA. Gemok kat sana jaga diri tau, Cayang gemok Mauahahaha. Kalau dia baca pasti menyampah, tahu dah



p/s: Okay okay Ena tahu nak korang naik menyampah baca setiap satu ni. Meluat jea nak baca satu-satu tehn gambar pulak. Sorry, Chawwwww!

Tuesday, November 15, 2011

Kahwin Awal. Study. Anak. Masalah?

Assalammualaikum

Hai, hari ni hati Ena banyak senang woo. Tadi saja-saja gedik tanya ibu nak buat rebonding rambut sebab Ena tak pernah buat, nak jugak rambut lurus menawan macam orang lain. Ibu boleh cakap apa nak tahu tak? Ibu kata ' TAK PAYAH, RAMBUT ENA DAH CANTIK LURUS TU. BIARKAN JEA DIA ADA CURL SIKIT-SIKIT LAGI CANTIK' hewhewheww. Kembang kejap. Kalau nak tahu ibu mana pernah nak puji Ena ni. Ni kira kali pertama lah dia puji kot. Selama ni kalau pakai cun cun pun ibu setakat angkat kening sebelah jea huuuuu..

Okay okay berbalik pada tajuk utama post Ena kali ni. Kahwin awal? Okay jangan ada yang tersalah paham pulak. Bukannya Ena gatal tetibe nak cerita pasal kahwin ni. Tapi kadang-kadang teringin jugak nak kahwin awal HAHA. Mungkin Ena gatal sikit jea ni. Ena kalau pasal kahwin ni takde masalah tengok orang lain muka berseri-seri jea bila dah dekat nak nikah tu. So kalau boleh Ena nak jugak muka berseri-seri macam tu. Seri bahagia gituuu. Pada yang nak kahwin pada usia muda takde masalah lagi bagus boleh elakkan zina. Cume tak boleh terimalah kalau ada yang kahwin time tengah study lagi. Nak dapat diploma pun terkedek-kedek ni kan nak cite pasal kahwin. Memang nak menambah beban lah namanya tu. Kebelakangan ni dekat Facebook Ena tengok banyak benar orang share pasal kebaikkan kahwin awal. Tapi keburukkan kahwin awal mana pulak? Bukannya Ena tak sokong pasal hal kahwin awal ni, cume Ena kurang setuju sebab bagi Ena menganggu. Tapi kalau time tu kita dah jumpa someone yang betol-betol terbaik dari segala segi jangan tunggu lama-lama. Rembat jea cepat-cepat hihihi. Tapi kalau someone tu perangai pun lebih kurang jea, pelajaran lebih kurang, kerja pun lebih kurang baik pikirlah masak-masak. Sebab masa depan diri sendiri jugak.

Selalunya dorang kata kalau kahwin awal pasangan kita boleh sokong kita masa study. Tak pun study sama-sama. Kongsi masalah sama-sama. Tuihh lah sokong HAHA. Kang masa tu lah nak honeymoon, manja sana manja sini, makan pun nak berteman, keluar sana keluar sini. Time tu buku pun dah terbang ke mana. Memang tak study lah time tu. Tapi tak semuanya macam tu okay

Lagi time study nanti kena kerja part time sebab nak belanja lebih untuk kahwin. Takkan nak tadah tangan mintak duit sume kat parents tapi yang nak kahwin kita. Takkanlah nak kahwin pakai duit ptptn pulak haha. Tak senonoh namanya tu.

Lagi, bagi perempuan bila dah kahwin nanti takkan nak buat tak tahu jea bila suami dah ada depan mata. Mestilah kena masak. Kalau dapat suami yang breakfast makan nasi, lunch makan nasi jugak, petang nak nasi jugak, malam nak nasi lagi then supper pun nak cekik nasi. Mau nya tak mati nak kasi makan jea hihi. Tapi tak mungkin kot ada orang yang makan nasi macam tu, gilerrrr namanya haha. Bagi orang laki tanggungjawab dah besar time tu. Dah kena bagi makan kat isteri. Takkan nak sara isteri pakai duit ptptn jugak, hari-hari makan maggi. Nak kena lempang lah tu huuuuu..

Ada lagi, kalau lah dimurahkan rezeki dapat anak pulak. Amboi bertambah tanggungjawab. Study tak habis kang ada anak pulak. Siapa nak tahu kan, kalau dah Allah nak kasi rezeki kita ni siapa pulak nak halang-halang. Ini pikirlah sendiri. Tanggungjawab bertambah bertan-tan time ni. Takkan nak abaikan anak tu pulak. Kali ni memang nak mintak kaki pulaklah huuu..


nak jugak letak gambar Asyraf Muslim. Saja jeles hukhukhukk


Tapi Ena tak kata salah pun buat siapa yang nak kahwin awal tu. Kalau dapat macam Asyraf Muslim sekarang pun Ena dah boleh kahwin tau HAHA gatal benor. Paling penting kena pandai handle masa. Bahagikan time dengan suami and time untuk study. Kalau kat situ kita dah handle dengan baik insya-ALLAH rumahtangga kita pun nanti okay. Study pun okay jugak.

Tuesday, November 8, 2011

Horayyy!! Suka Benda Baru

Assalamualaikum
Hari Ena rasa macam semangat sangat nak packing barang. Semangat teramat sangat ni. Macam-macam dah pikir apa benda nak masuk dalam beg yang tak berapa nak besar tu. Berapa helai baju nak bawak, sikat, berus, syampoo and segala-galanya lah. Tapi sayanglah semangat tu hanya kat dalam otak ni jea. Sebab badan ni tak nak bangun-bangun jugak pergi packing. Dok pikir tu ni, tu ni tapi apa pun tak gerak, haktuihh tak guna punya Ena. Tengah sibuk-sibuk berangan apa benda nak bawak sume, tetibe Ena boleh terfikir something yang Ena teringin sangat. Alaaa benda ni betol-betol Ena teringin dah masuk dalam kategori mengidam jugaklah. Cuba teka apa dia? Jeng jeng jeng.... HAHA sumpah gedik

BAJU ABAYA

Yes Ena tahu benda yang Ena nak ni takde lah segempak mana pun kan. Tetibe Ena boleh tersuka tak tahu lah kenapa. Rasa macam teringin betol nak pakai. So sajalah gedik suruh ibu belikan sepasang. Nak tahu ibu kata apa, 'buat apa? baik tak payah nanti kau pakai sekali jea' Nampak sangat ibu ni menipu HAHA. Kalau dah suka tu selalulah pakai. Okay memang sume orang pakai baju Abaya ni pakai tudung. Setakat ni belom nampak lagi orang pakai baju Abaya tak pakai tudung. Lagipun tak comel lah rupanya kalau tak pakai tudung sekali. Tapi Ena ni pulak tak pakai tudung, so kalau Ena dapat sepasang baju ni insya-ALLAH Ena akan selalu selalu lah pakai tudung. Okay kasi tengok mana Baju Abaya yang Ena minat:



Tengok-tengok, Alahai lawanyaa. Tak tahan jea Ena tengok HAHA. Antara ketiga-tiga ni Ena minat yang atas sekali tu sebab simple and lawa. Siap ada selendang sekali tu, siapa yang tak nakkan? Suka kot selendang pun lawa sedondon dah dengan baju. Tapi kan orang yang pendek, err err kecik comel macam Ena ni boleh ke pakai baju Abaya? Tak ke nanti nampak macam katik jea? Tak kesah sume tu, Ena dah tak peduli janji boleh dapat sepasang Ena puas hati. Sapa nak belanja Ena angkat ketiakk? HAHA err cam mano tu nak angkat ketiak hihihi. Okay insya-ALLAH target Ena lepas ni nak sepasang Baju Abaya. Simpan duit tak nak boros dah. Chaiyokk Chaiyokk!!

Saturday, November 5, 2011

Struggle Sampai Lebam

Assalamualaikum
Hello korang lama jugak Ena tak update post baru sebab asyik terlupa jea. Okay kalau kita kira-kira Ena ada 10 hari jea lagi nak jadi malas-malas, gedik-gedik, busuk-busuk tak mandi sehari, manja-manja dengan ibu ayah. Sebab lepas ni Insya-ALLAH Ena tak boleh dah nak buat semua tu. Kena belajar hidup berdikari pulak, err tak suka ,tak suka betol. Kena bangun pagi lepas ni, gosok gigi, gosok baju paling tak tahan basuh baju sendiri. Bukannya Ena tak pernah basuh sendiri. Memang pernah cume sume baju just campak jea washing machine, tapi kali ni sume kena buat cara manual. Pakai tangan. Hoooi!! Kepala otaklah

Barang-barang sume tak packing lagi. Sumenya pasal hati tak rela nak pergi tahu tak. Selalu ibu jea yang susun, campak baju dekat beg Ena. Tapi tangan Ena tetap malas nak susun baju masuk dalam beg. Ibu sumenya nak cepat macam tak sabar nak halau anak dia yang bongsu ni pulak sobsobsob. Ibu ajak beli alas tilam, baldi semua, alaaaaa tak naklah. Ayah tolonglah anakmu merintih ni HAHA sumpah gedik

Ada lagi yang penting, lepas ni Ena dah kena struggle gila-gila. Tak boleh main-main dah macam time SPM dulu. Rasanya memang Ena akan rasa hidup dalam kesusahan lepas ni. Takpe takpe agaknya boleh bagi Ena ni sedar sikit, syukurlah. Serius kot lepas ni Ena memang takut tak terjaga jea sume perkara yang biasa jaga dulu hewhewhew. Contoh lepas ni shopping jarang-jarang dah, pakai baju yang sama untuk seratus tahun lamanya haha. Keluar jalan-jalan dengan parents dah kena kurang-kurangkan, agaknya memang susah sangat nak keluar dengan dorang lepas ni. Rambut Ena akan selalu diabai-abaikan, tak macam sekarang sikit-sikit sikat, sikit-sikit belai. err menyampah pulak! Lagi lagi takut sangat terabaikan cik abang HAHA. kalau terabaikan kadang-kadang takpe kot cume takut kang dia cari lain atohai

Sebab apa yang Ena dapat sume diluar kemampuan Ena. Betol tak tipu lah, sumenya Ena tak dapat handle kot senang cite sumenya apa yang Ena lemah. Bayangkan segala benda yang kita lemah last-last kita kena ambik jugak. Memang kes naya lah tu. So sebab Ena tak nak naya diri Ena sendiri Ena kena struggle gila gila. Itu pun kalau boleh, takut banyak hasutan syaitan jea nanti wahahahaha

Lepas ni Ena kita ingat balik apa benda tu lejar? belanjawan tunai? buku tunai? penyata pendapatan? erkk tak ingat apa dah ni. Refresh balik kepala otak ni haha. Then apa tu trigometri? Oh okay okay macam ingat yang sin cos tan tu. Tapi buatnya tak ingat HAHA. Insya-ALLAH Ena try buat jugak yang terbaik, tapi kalau tersangkut kat tengah jalan Ena harap family faham bertapanya susahnya :) Alahai Eleena masak lah kau nanti..

p/s: Wish Ena luck bebehh!!

Saturday, October 29, 2011

Kaum Hawa :)

Assalamualaikum
Hello hello, dahsyat tak sebab dah 3 hari straight Ena update blog jea kot. Perghh bagi Ena dahsyat lah sebab selama Ena mem'blog' tak pernah Ena update terus-terusan. Biasalah selalunya idea tak nak masuk masuk dalam kepala otak. Al-maklum lah otak semakin slow sebab berkarat lama tak bercuci. Kan kan? So sekarang bila time ada idea Ena akan straight update.

Okay kali ni Ena nak cite sikit pasal kaum Hawa pulak. Sesiapa yang kaum Hawa tu kalau ada masa meh singgah baca sikit. Kenapa kaum Hawa cepat jea mengalirkan air mata kalau dia disakiti? Biasalah kaum Hawa ni dah memang semua orang tahu mereka ni kaum yang lemah-lembut, sopan-santun dan paling penting sekali mereka ni sangat sensitif. Kena marah sikit nangis,kalau marah pun nak nangis jugak. Ambil perhatian bukan semua kaum Hawa macam tu cume sesetengah jea. Siapa kata kalau nangis-nangis ni maknanya lemah? SALAH buat sesiapa yang menggelar kaum Hawa ni kaum yang lemah. Mereka lembut tak bermakna lemah tau so bagi kaum Adam tak baik korang cakap Hawa ni kaum yang lemah.

'Korang cuba bayangkan siapa yang lahirkan korang?'
IBU, MAK, UMMI, MAMA, MUMMY korang kan

Mereka jugak kaum Hawa. Bayangkan jea lah macam mana dorang bersusah payah melahirkan korang. Bertarung nyawa, menahan kesakitan yang amat sangat dan cume mereka yang bergelar IBU jea tahu macam mana sakitnya. So kita tak sepatutnya menggelarkan kaum Hawa ni kaum yang lemah. Kaum Hawa ni lebih power dari POWERPUFF GIRL, TRANSFORMER, SUPERMAN, POWERRANGERS tahu! Girl power and girl rule the world!!!! heuheuheu ter'over'

So bagi Ena tak layaklah seorang perempuan tu menangis semata-mata kerana lelaki? Ya memang tak dinafikan hati siapa yang tak sedih kalau kita dah sayang someone sepenuh hati tapi tak dihargai. Kalau sesiapa pernah rasa macam tu, baiklah korang lap air mata korang tu dan berhenti menangis. Sebab lelaki macam tu tak layak ditangisi. Selalu ingat kita ada ALLAH tempat kita mengadu, kita ada keluarga tempat kita menangis dan kita ada kawan-kawan tempat untuk melupakan segala kesedihan. Alhamdulillah setakat ni Ena belom pernah menangis kerana seorang lelaki, harap-harap Ena takkan pernah menangis disebabkan kaum Adam ni. Jadik korang pun mesti macam tu okay :)

Cuba pegang kata-kata ni:
Jangan kamu menangis kerana lelaki, berhenti dan cuba FIKIR kembali adakah sebenarnya cinta dia yang kamu cari atau cintaNya? Adakah yang bertapak di hatimu betul-betul cinta sejati atau hanya kerana dia keluarkan KATA-KATA MANIS? Benda manis pun ada tarikh luputnya tahu? Adakah insan seperti ini yang kamu rasa boleh MEMIMPIN kamu kelak? Boleh pandu BAHTERA keluargamu ke arah REDHANYA? Boleh MENYAYANGI kamu sepenuh hati, terima seadanya CACAT-CELA? 

Kesat air mata itu sesungguhnya harga dirimu LEBIH PENTING. Sesungguhnya harga AIR MATAMU lebih BERNILAI, lebih BERHARGA jika dibazirkan untuk lelaki itu. BERSABARLAH, berhenti menangis, berhenti berharap pada yang tidak pasti. YAKIN dengan JANJI ALLAH. Orang yang baik adalah untuk orang yang baik-baik dan kamu LAYAK untuk orang yang LEBIH BAIK.



Thursday, October 27, 2011

Hakikat Sebenar

Assalamualaikum..



Memang Ena takde mood nak buat post baru hari ni. Tapi takpe Ena nak try jugak tulis dalam keadaan mood yang tak baik. Jadi kalau-kalau ada banyak silap, or tersalah bahasa Ena nak mintak maaf awal-awal ya. Biasalah orang takde mood ni hihi

Okay, bila difikirkan balikkan kenapa orang tak pernah nak hargai orang yang betol-betol dah ada depan mata? Dia tetap nak pandang orang yang lebih menyusahkan diri dia sendiri. Tetap nak sayang orang yang tak reti nak hormat dia pun? Tapi orang yang dah ada depan mata dia buat 'derk' jea. Ada ke patut? Memang kadang-kadang rasa geram geram dan tersangatlah geram bila kita ni cuba nak tolong dia, ingatkan dia but at last dia tetap akan back up orang yang tak hargai dia langsung tu. Kalau diikotkan hati Ena ni memang rasa nak mengamuk kot. Nak jea baling pingan mangkuk, periuk belanga, jerit macam orang gila dekat orang tu. Lantaklah dah hati geramkan. Ena memang nak buat, tapi Ena tak nak last-last kita dipersalahkan balik. SUMPAH MENYAMPAH..

Tolong Diam, Jangan Cakap Lagi

Kalau nak tahu tu adalah ayat paling Ena benci kot. Pantang atok nenek keturunanlah tu kan. Haha lebih lebihhh engkau Ena. Bukanlah ayat tu Ena tak suka orang guna ayat tu bila Ena sedaya upaya tolong nak bantu apa sahaja benda yang perlukan bantuan Ena. Tolong nak jaga apa sahaja benda yang tak terjaga. Tolong melindungi segala yang tak terlindung. Kita tolong sebab sayang, tapi tak hargai. Cehh sumpah rasa macam sampah pulak :(

Mungkinlah Ena ni banyak mulut, kuat membebel tapi tak salahkan kalau bercakap tu ada tujuan. Bukannya kita membebel tak tentu hala macam orang meroyan. Selama Ena masih sayang, selama tu Ena tetap akan jaga okay. Tak kesah orang nak kata apa pun.

Okay Nangis Kejap. Hukhukhuk

Wednesday, October 26, 2011

Lelaki Itu Dan Ini

Assalammualaikum
Okay nak mulakan cerita dengan penuh belagak pulak kali ni. Ena baru jea balik dari Cameron Highland kot, korang ada ke? Takde kan so jangan nak jeles huehuehue. Actually takde best mana pun Cameron tu. Sejuk jea lah kot tapi sekarang tak berapa nak sejuklah. Kalau Ena pakai singlet pun rasa mampu jugak tahan walaupun bergigil-gigil tahap gaban. Tapi kalau dulu pakai sweater tebal macam mana pun, dah bergigil-gigil gila, bergoyang kepala lutut kot. So apa yang Ena cuba nak sampaikan ialah Cameron Highland dah tak sejuk pun. Global warming kot haha.

Tapi bukan tu yang Ena nak ceritakan. Okay disebab jauh berjalanan so banyaklah yang dibebelkan oleh ayah dan ibu dalam kereta. Ena buat tak layan jea, tapi telinga tetap dengar. Ayah cerita pasal orang laki kot. Okay what!! Ayah cakap pasal lelaki hekhekhek geli ketiak bila dengar ayah cerita kot. Tapi rasanya Ena paham kot kenapa ayah tetiba cerita pasal hal ni. Agaknya dia tak nak anak-anak dara dia tersalah buat pilihan or tersalah langkah bila hal berkaitan orang lelaki ni. Kang tak pasal-pasal naya pulakkan

Ayah Kata:
Jangan Cari Lelaki Yang Suka Bertukar-Tukar Kereta ataupun Barang-Barang
- Nak tahu tak sebab apa? Sebab tak hairanlah kalau seorang lelaki tu suka bertukar-tukar harta benda makna dia bukanlah dari spesies yang setia. Kalau dah dari mula lagi dia dah tunjuk dia suka bertukar-tukar ni bermakna mungkin jugak dia nak tukar kekasih hati or isteri ke. Tapi kalau dia dari spesies suka menambah barang takpelah kot. Sebab berkemungkinan dia hanya akan menambah lebih ramai awek or isteri HAHA parah macam ni

Jangan Cari Lelaki Yang Terlalu Berani Meluahkan Perasaan
- Nak tahu sebab apa? Sebab kalau dia terlalu berani atau dalam erti kata lain terlalu kecoh tentang perasaan dia bermakna dia mungkin akan buat macam tu dekat perempuan lain selain korang. Kan berani terlebih tu. Kalau dekat 'facebook' pun cakap SAYA CINTAKAN TUTT TUTT pun susah jugak. Tapi tak dinafikankan benda macam tu yang selalu buat orang perempuan cair but last melalak jugak. Benda biasa tu

Jangan Cari Lelaki Yang Terlampau Suka Memuji 
- Nak tahu sebab apa? Sebab lelaki seperti tu berkemungkinan hanya suka pada benda-benda yang selalu dia puji. Contohnya 'bie, muka bie cantik sangat, kalau boleh nak tengok tiap masa' dan dari situ nampak sangat dia hanya suka seseorang perempuan sebab kecantikkan dia. Dan lagi 'bie, you pakai baju ni sesuai sangat. nampak comel seksi pulak tu' dari situ nampak dia sukakan seseorang itu kerana bentuk badan. Tersangatlah salah! Perempuan memang suka dipuji tapi jangan secara melampau-lampau seperti tu

Jangan Cari Lelaki Yang Susah Nak Memahami Perasaan
- Nak tahu sebab apa? Sebabnya nanti hati perempuan jugak yang terseksa, tak gituu? Actually memang bagus kalau lelaki tu tak terlalu menunjuk dia sayangkan someone, sebab tu adalah cara lelaki bagitahu yang dia tersangatlah sayangkan seorang perempuan. Just like ayah!! Tapi kalau kita mengajuk pun buat tak tahu, lepas tu tanya kenapa? kalau kita diam tak layan pun buat tak tahu, lepas tu tanya kenapa? Tak ke buat orang hilang sabar tu hihi



Okay okay rasanya cukuplah kot. Banyak lagi yang ayah cakap cume malas nak taip lebih-lebih haha. Semua tu ayah cakap tapi Ena yang huraikan. So kira macam ayah cakap jugaklah kan HAHA. 

Sunday, October 23, 2011

Gaddafi Dibunuh?

Assalamualaikum,
Okay tajuk kali ni tersangatlah berunsurkan politik. Apa itu politik? Sumpah Ena tak pernah nak ambik tahu benda macam ni dalam hidup Ena. Dan kalau boleh Ena memang tak mahu terlibat pasal politik. Cume terpikir jea bila satu rumah ni sibuk sebut pasal GADDAFI. Ayah cerita, Ibu cerita, dan Berita pun sibuk bercerita pasal hal ni.

Siapa Gaddafi ini?

Okay, sebelum ni Ena tak pernah tahu sapa Gaddafi ni. Sorry lah sebab agaknya Ena ni memang tak ambik tahu hal ni. Biarlah dikata hidup macam 'katak dibawah tempurung'. Ena tak kesah langsung. Apa salah yang pernah Gaddafi ni buat? Err Ena sendiri pun tak tahu lah. Nak tanya Ayah malas pulak sebab nanti cite dia panjang lebar. Dan Ena tak larat tak dengar ngehngehh. Okay sebenarnya apa salah Gaddafi ni? Mungkin dia pernah bunuh orang MAYBE, mungkin dia pernah menyebabkan pergaduhan MAYBE, mungkin dia telah menyebabkan kapal terbang terhempas MAYBE. Yelah Ena pun tak berapa nak tahu sebab Ena tak pernah nak ambik tahu huhu.

So siapa pulak kita sume ni nak jatuh hukuman macam tu dekat dia? Besar sangat ke kita ni? Kuasa apa yang ada dekat kita ni? Bukannya Ena nak menyokong ke apa, serius Ena memang tak nak ambik tahu benda alah ni sume. Tapi bila Ena tengok berita keadaan Gaddafi sangat menyedihkan. Nak ke bila kita meninggal, mayat kita dipertontonkan pada orang ramai then mereka maki-maki, sumpah-menyumpah walaupun yang tinggal sekadar jasad sahaja. Nak ke? Sudah semestinya kita tak nakkan. Tapi kenapa mereka tetap melakukan perkara seperti tu? Sepatutnya ada sedikit rasa berperikemanusiaan tu, kalau tak nak sikit pun ada 'secebis' cukuplah.

Ena bukan nak menyokong ke apa, cume sedikit kecewa. Agama Islam kan agama yang halus, agama yang tidak mengajar langsung pasal kekejaman. Tapi kenapa dorang sanggup lakukan jugak? Kita tengok kucing mati kena langgar or kena dera kita punya lah marah, sedihkan. Inikan manusia pulak. So apa patut kita rasa kalau manusia diperlakukan macam tu.. Sepatutnya kita beri pada orang yang lebih layak untuk menjatuhkan hukuman yang setimpal pada dia. Bukannya kita..

Subhanaallah 

Wednesday, September 28, 2011

Apa Kena Ni?

Assalammualaikum,
Lama jugak dah tak update blog ni. Betol-betol lupa dengan kewujudan blog ni. Actually takde apa sangat pun Ena nak update just beberapa hari ni rasa macam sentap sentap jea. Maksudnya rasa macam semua benda tak betol jea. Apa jea yang Ena buat salah, Ena langkah mana jea semua rasa tersalah langkah. Apa pilihan yang Ena buat semua Ena rasa pilihan yang salah. Kenapa ya? Sampaikan pagi tadi boleh terkeluar pulak dari mulut ni tanya soalan macam ni dekat ibu ayah:


Boleh tak kalau Ena tak nak sambung belajar?

Err kepala otak kau Ena, macam mana boleh tercakap macam tu. Muka ibu ayah dah macam terkejut lepas tu seperti biasa ibu start bagi ceramah dia. Ayah pulak cakap 'kau nak buat apa? kahwin ke?' HAHA rasa nak tergelak pulak dengar. Ayah macam dah bagi green light jea ni tapi belum cukup umur lagi nak kahwin lah ayah hehe gatal dah Ena ni HAHA. Sebenarnya takde niat pun nak tanya macam tu, tak tahu macam mana boleh terkeluar pulak adohai. Tu lah tak tahu pasal apa Ena rasa macam tu. Lepas pegi interview SPA tu terus rasa macam ni. Oh lupa nak bagitahu haritu Ena pegi interview SPA dekat Putrajaya. Pergi jea lah setelah dipaksa orang ramai ikotkan hati tak nak jea pergi, kena interview dengan orang kerajaan ni sebab kadang-kadang dorang agak kerek, tuihh.
Okay pagi-pagi pergi interview boleh kata best jugak. Nak tahu sebabnya? Sebab tak sangka orang kerajaan ni ramai hensem-hensem jugak HAHA. Eh gatal pulak kau ni Ena, pang pang diri sendiri haha. Tapi serius lah gua cakap lu memang hensem segak macho semua lah. Orang lelaki nak ambik course nursing pun ramai jugak boleh tahan good looking. Tak macam ada rupa nak jadik nurse pulak. Tapi yang buat hilang mood time kena interview tu. Memang tak dapat disangkal lagi, cecehhh haha yang orang yang meng'interview' Ena hensem-hensem belaka walaupun sorang muda sorang tua. Tapi kan bila dah kena interview rasa nyampah pulak. Tak tahu apepasal, rasa nak kasi makan pelempang jea dekat yang muda tu. Agaknya perasan ter'over' kot.
Okay sejak-sejak tu rasa tak tenteram kebelakang ni. Apepasal ea? Macam Ena kata tadi apa jea Ena buat semuanya rasa salah. Ena paling takut bila tersalah buat pilihan. Takut sebab bila kita dah pilih bukannya kita boleh pusing balik kalau tak suka dengan pilihan kita tu. Payah payah.


Ya ALLAH, permudahkan lah segala urusanku ini. Terangkanlah hati hamba-Mu ini.

Amin......

Friday, September 9, 2011

Sempat Lagikan Kalau Nak Cakap 'Shelamat Hyari Ryaya'



Assalamualaikum
Harap maaf, Ena boleh pulak terlupa nak cakap Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin. Kalau ada mana-mana yang silap Ena mintak ampun. Yelah siapa yang tak salah dari buat kesilapan. Lagi-lagi orang macam Ena ni, lagi lah selalu buat silap. Dengan ahli keluarga, kawan-kawan ke, bakal suami *err acecehh kemain, dengan sesiapa pun mintak maaf ya. Siapalah Ena ni, takde besar mana pun, keding jea. Tapi maybe banyak buat silap dengan korang. Tersalah cakap, tersalah pukul, tersalah gurau, tersalah perli ke or apa-apa jea. Mintak Maaf Zahir Batin. Tak terlambatkan nak mintak maaf ni, err sukahati blog Ena!
Okay kali ni mulakan entry ena ni dengan bercerita keseronokkan beraya di Negeri Sembilan HAHA gedik gedikkkkkk. Okay actually tahun ni beraya agak bosan. Serious bosan, sebabnya family Pak Ngah, Pak Lang, Mak Teh, Auntie dengan Paksu semuanya tak balik negori. Dorang raya belah mertua dorang. Jadi yang ada dekat kampung family Mak Long jea iaitu family Ena hihihi. Ibu Mak Long kot, gempak tak gempak. Jangan jeles okayy hekhekhek. Jadik kiranya semua kiteorang yang buat. Dari rendang, ketupat palas, ketupat siap beli dan semuanya kiteorang sediakan. Walaupun tak semeriah mana tapi alhamdulillah okay jugak. Dapat beraya dengan Wan, Atok, Achik dan Andek.

Okay sebab saja-saja gedik masukkan picture ni hehe. Sehari sebelum puasa last pegi jumpa mamat ni kejap. Sapa entah dia ni tak tahu lerr den HAHA. Jalan-jalan kejap dekat Melaka, ngantok jugak dekat Melaka macam nak tido rasa. Dia bawak pegi Taman Cempaka, kalau kat KL kiranya macam Danau lah. Ya ALLAH punya ramai manusia rasa nak pengsan pun ada. Sempat beli jeans satu, Wehh jeans wa brand taman cempaka kot. lu jangan main gila HAHA. Then kete boleh lupa parking mana, round-round carik kereta buang masa jea. Aduhh, sempat-sempatlah jumpa dia ni kejap. Tapi mintak maaf raya belom lagi ya Encik AF. Awak banyak salah dengan saya ni HAHA
Okay berbalik pada kisah raya. Ena kalau tak sah takde pelita. Sakit jea mata ni kalau tengok rumah gelap gelita. Duduk korek terjumpa pulak pelita then Ena kasi bersih, beli minyak dan kuli-kuli Ena turun membantu pasang pelita ni muahaha. kiteorang tak banyak buat apa-apa hari raya pertama pun. Pegi melawat keluarga pun, sebab kurang kenal keluarga belah Wan dengan Atok. Kalau jumpa pun tersasul-sasul nak panggil apa. Sebab dah terlampau bercucu cicit sini sana. Tak paham denn HAHA. Hari raya pertama sempat pegi raya rumah Mak Jan iaitu kakak kepada ayah. Duduk dekat Melaka jea pun. tu jea lah kot. Sesiapa yang larat nak baca, baca lah. Kalau tak mehh tengok gambar jea. Gambar pun tak seberapa sebab pakai fon cap ayam. Maaf Maaf hehehe

pembantu yang boleh harap hehe



Thursday, September 8, 2011

Makin Lama Rasa Makin Bodoh. Alahai

Assalamualaikum
Seriously takde mood sebenarnya. Memang betol-betol takde mood kali ni. Cakap dengan orang pun semua macam cakap dengan kayu yang takde perasaan. Kita susah payah jaga perasaan dia, perasaan kita sapa pulak nak jaga. Gelak-gelak pun kadang-kadang kat dalam ni terasa, maybe expression tak menunjukkan. Tapi tolonglah paham. Okay fineeeeeeee, buat rilek sudah. Tutup cerita, berbalik pada title post kali ni. Sumpah nak cakap Ena rasa Ena ni makin bodohlah. Bodoh dari semua orang, tak tahu kenapa. Erghh bengang tau bila pikir-pikir balik. Ni yang buat nak rasa sensitif ni sobbsobb :'( Semalam takde kerja punya pasal saja lah Ena tengok subjek yang Ena akan belajar kalau Ena ambik course Diploma Pengurusan Bank ni

Ni orang malas nak taip balik, tu pasal copy jea. Jangan nak kecoh. Terima Kasih

Ni adalah antara subjek-subjek yang bakal Ena belajar. Sumpah belom study tapi dah nampak tulisan FAIL FAIL FAIL jea. Alahai matilah mati. Nak kata tak minat tu boleh-boleh jea lah, semua dah halau suruh pergi. Kalau dulu masa kelas akaun kerja Ena membuta jea. Ingat lepas spm nak lari dari akaun and anything yang kena mengena dengan akaun. Balik-balik ambik kau! Ngadap akaun balik. Benda paling Ena tak suka ialah mengira, mathemathics, mengira, mathematics and akaun. Last-last dapat semua perkara yang Ena tak suka. Memang FAIL dah ada cop atas dahi lah nampaknya. Agaknya kalau fail ni, Ena nak balik kahwin jea lah terus HAHA. Agak-agak mak mertua terima tak kalau dapat tahu bakal menantu dia kena tendang keluar universiti sebab FAIL lah sobsobsobb
Lagi satu yang membuatkan Ena ni betol-betol bodoh agaknya pasal simple things pasal blog pun Ena tak boleh nak buat. Tengok tutorial blog berjuta-juta kali. Apa pun tak jalan lah, syaitonnnn betol! Mula-mula tengok simple, bila dah buat tak jadik-jadik. Tak bengang ke? Ya ALLAH bengang, marah rasa macam tak guna hidup pun ada jugak. Orang lain buat punya senang. Benda-benda blog ni semua dekat hujung jari doranglah. Chewahh, kalau Ena perpeluh-peluh, bertungkus-lumus pun tetap tak jadik. Apalah unlucky sangat Eleena ni. Aduh Aduhhhh

p/s: Masa tulis post ni air mata suddenly jatuh tanpa disedari. Err apepasal ea? Ada penyakit ke? Agaknya sebab terlampau geram, geram dan GERAMMMMMM. Please I need a shoulder for me to lead on. Untuk kongsi masalah yang bagi korang tak seberat mana, tapi memberi kesan pada Ena. Siapalah yang tahu. hekhekkkk. Okaybyeeeeee

Wednesday, September 7, 2011

Kalaulah suatu hari nanti :')

Assalamualaikum.


Awak oh awak
Kalaulah suatu hari nanti saya menangis meraung macam orang gila, atau macam orang tak ingat dunia
Awak sudi ke ada dekat sisi saya teman saya, pujuk saya, dan pinjamkan bahu awak untuk saya lepaskan kesedihan?
Kalaulah suatu hari nanti saya melompat-lompat macam beruk kegembiraan
Awak sudi tak nak melompat-melompat dengan saya raikan kegembiraan saya tu?
Kalaulah suatu hari nanti saya berjalan-jalan dengan awak, dan terjatuh longkang dengan malu dan sakit tu
Awak sudi tak tolong saya kongsi rasa sakit dan malu tu?
Kalaulah suatu hari nanti saya jadik gemok dah takde shape badan macam awek cun yang lain
Awak sudi tak terima saya lagi, dan janji setia dengan saya dan tak pergi cari perempuan lain?
Kalaulah suatu hari nanti muka saya tak secantik sekarang
Awak sudi tak mengaku saya ni orang penting dalam hidup awak?
Kalaulah suatu hari nanti saya ditarik nikmat menjadik pekak dan tak mampu lagi mendengar suara awak yang biasa saya dengar
Awak sudi tak bercakap dengan saya walaupun saya tak boleh mendengar?
Kalaulah suatu hari nanti saya buta dan tak mampu nak melihat dunia lagi
Awak sudi tak nak pimpin saya dan jadik kedua belah mata untuk saya?
Kalaulah suatu hari nanti saya ditakdirkan bisu dan tidak mampu lagi membebel, bergelak ketawa dengan awak lagi
Awak sudi tak bercakap lagi dengan saya walaupun saya tidak mampu membalas kata-kata awak lagi?
Kalaulah suatu hari nanti saya hilang ingatan dah tidak boleh ingat sesiapa pun disekeliling saya
Awak sanggup tak setia berada disisi saya, bercerita kepada saya setiap hari tentang hal kita walaupun saya tak mampu nak ingat lama?
Kalaulah suatu hari nanti saya cacat dah tidak terdaya nak buat apa-apa pun
Awak sudi tak suapkan makanan dekat saya, dukung saya dah mandikan saya masa itu?
Kalaulah suatu hari nanti hayat saya tinggal berapa detik jea lagi, nyawa saya sudah sampai di kerongkong
Awak sanggup tak temani saya dan ajarkan saya mengucap?
Kalaulah suatu hari nanti ditakdirkan pergi dulu dan tinggalkan awak sorang-sorang
Awak sudi tak sedekehkan saya al-fatihah untuk bekalan saya?
Kalaulah suatu hari nanti awak dah jumpa jumpa pangganti saya
Awak boleh berjanji tak yang awak takkan pernah lupa kan saya ni walaupun saya dah tiada?


p/s:copy paste orang punya jea, tapi ni telah di'edit' sedikit sebab tak nak terlampau syahduu hihi. enjoyy :)

Thursday, August 25, 2011

Orang-Orang Hebat

Assalamualaikum



Semalam tak tidur sebab nak try edit blog punya pasal. Tapi apa pun tak jalan-jalan. Buat letih jea, thanks dekat Shimeer sebab sanggup melayan Ena ni tengah-tengah malam. Nak ajar buat blog ni punya pasal ngehehe. Sebab dah try banyak kali sangat Ena dah naik fed up. kali ni lantaklah sama rupa blog ni, yang penting isi dia. Kalau ada sapa-sapa yang menyampah tengok blog Ena ni boleh angkat kaki then jalannnnn berambus dari sini. Terima Kasih :)
Tengah sibuk-sibuk tengok tutorial nak edit blog, Ena pun terbuka atau dalam erti kata lain terjumpa blog-blog orang orang hebat ni. Pergghhh jangan cite pasal follower dorang memang dah beribu-ribu kot. Tapi bukan pasal follower tu yang Ena nak bagitahu. Ena perasan kebanyakkan blog ni owner dorang mesti cun cun. Pewwit cun gila gila lah wa cakap lu. Lepas tu dorang semua pakai tudung kot alahai ayunyaa. Dah lah lawa plus pakai tudung plus ayu plus meleleh sesiapa tengok hihihi
Okay cukup cukup. Kalau lawa jea tak memandailah, sebab bila tua nanti hilang jugakkan. Salah sorang blog yang Ena skodeng owner dia nama Fatin Liyana orang dia cantik sangat-sangat. Macam angel pun ada *melebih-lebih Ena ni. Okay dia tersangat cantik, lepas pandai pulak tu aduhai. Kalau tak salah Ena bakal doktor kot. Ya Rabbi, tak perfect ke orang macam ni hihi. Ada lagi sorang owner dia nama Yuyu Zulaikha bakal accountant kot. Alahai alahai kredilnya Ena rasa sobsobsob. Kadang-kadang Ena ni dah seronok sangat dengan kehidupan Ena,sampai tak sedar ada orang yang hebat macam ni huuuuu :'( Bayangkanlah orang-orang hebat ni ada:


1.Muka yang teramat cantik, ayu dan bebas dari jerawat hihihi
2.Akhlak yang baik. Lemah-lembut, sopan macam-macamlah. Sejuk mata memandang
3.Kepandaian sangat powerlah. Dahsyat kot
4.Dilahirkan dari keluarga yang dikira senang tapi tapi bukan alasan untuk dorang tak berusaha dah tak spoil pun sobsobsob


Semua ni tunjukkan bertapa 'awesome'nya dorang. Dengan itu Ena sedar bertapa kredilnya Ena ni sekarang. Dengan rupa yang takde ni, kepandaian yang suam-suam kuku hihi, akhlak yang sedang-sedang jea *perasan perasan, apalah yang ada dekat Eleena Asri ni ya?
Dan disebabkan ni jugak self-confident Ena jatuh mendadak haha. Dari dulu self-confident yang ada ciput-ciput jea sekarang langsung dah takde agaknya muahaha. Tapi takkan nak putus asa pulak. Oh no no, it just not Eleena okay! Setiap orang ada kelebihan dan jugak kelemahan. Dan kerana kelemahan Ena ni lebih banyak dari kelebihan Ena jadik Ena kenalah berusaha lebih. Berusaha lebih dari orang lain. Berusaha, bersusah-payah dulu dari sekarang. Gerakkan badan, kepala otak yang dah lama malas malas ni. Insya-ALLAH dengan izin-Nya sesiapa pun boleh jadik hebat jugak *wink wink
Jadik kirimkan doa korang untuk Ena ya. Okay muah muah big huggg for you hihi

Orang-Orang Hebat
-Fatin Liyana
-Yuyu Zulaikha
-Maria Elena
-Cik Epal

Korang tengoklah bertapa cantiknya mereke-mereke ni wehuuuuuu.. Err tak kena saman kan kalau letak blog orang lain dekat blog kita? haha

Sunday, August 21, 2011

Sumpah Seram

Assalamualaikum
Okay kali ni barulah Ena sedar betapa pengecutnya Ena. Selama 18 tahun hidup baru Ena sedar yang Ena ni agak pengecut. Bukan pasal apa, kalau pasal hantu dah sebagainya, memang dah sah-sah semua orang pun takut. Ni kategori pengecut jenis lain. Actually Ena ni pengecut dan takut kalau tengok orang tu keluarkan kata-kata maki orang, atau kata-kata yang nak cari gaduh *sighh baru Ena sedar. Okay bukan apa, kalau nak cite pasal maki tu memang dah cukup pakar. Sebab Ena kadang-kadang pun seronok keluarkan kata-kata yang tidak baik tu. Biasalah tu siapa yang tak pernah buat. Tapi bila ada orang lain yang keluar kan dan dalam keadaan yang melampau tu kita akan rasa 'over betol orang ni' 'mak kau poyonya ayat dia' dan paling tak tahan sekali 'baru gaduh sikit, satu facebook dia nak cerita' haa itulah yang Ena pikir dah dalam masa yang sama Ena akan rasa cuak cuak jugak. Tak tahu kenapa, bila tengok ada orang cakap macam tu kita rasa macam takot jea. Then terpikir apepasallah ada manusia macam ni dalam friend list aku ni haish. Lepas tu paling tak tahan sekali nak delete dia pun kita takut HAHA, yelah tengok macam jenis gengster semacam. Kang tak pasal-pasal kita pulak yang kena sound dengan dia. Rasa-rasa selama Ena hidup 18 tahun tak pernah lagi tengok ada orang sekasar bahasa macam manusia tu. Takkan nak salahkan mak bapak, kata tak pandai mendidik. Dia pun dah besar boleh pikir sendiri.  orang Cara percakapan atau bahasa yang kita guna cukup melambangkan kita ni jenis yang berakal atau pun tidak. Cukup gambarkan yang kita ni pandai atau bodoh! Orang yang keluarkan bahasa yang terlampau over atau terlampau extreme *dah dahsyat gila ni dah cukup tunjuk dia orang yang macam mana. Kadang-kadang kita tengok nampak sangat bahasa dia menunjukkan dia kekampungan. Kalau bersifat kekampungan pun tak salah, tapi ni tak macam joyah joyah mulut kepoh tu adalah. Aduhai tak tahan, rasa takut pun ada Muahahahaha



Middle finger up just for you. HAHA sorry sorry berdosa dah :p

Saturday, August 20, 2011

Alahai Kuala Lumpur

Assalamualaikum
Actually tetibe jea tergerak hati nak update blog ni. Idea nak cakap pun takde. Sedar tak sedar tinggal berapa hari jea lagi nak puasa. Kurang dari sepuluh hari kot. Tapi tak rasa langsung mood nak raya tu. Mungkin sebab dekat KL kot. Then, kalau tahun ni tak keluar pun jalan-jalan pergi beli barang raya dekat jalan TAR semua. Sebabnya malas, ibu tak nak layan dah. Ibu kata pandai-pandai buat sendiri sebab semua dah tua. Err tak syok langsung. Okay tapi takpe, kita mesti raya dengan penuh kesederhanaan ya people
Barang-barang raya sememangnya tak heran langsung. Takde pun takpe, janji baju kurang siap sudah. Tahun ni kiteorang colour greyyyyyyy tau, jangan jealous HAHA. Hati tak sabar nak baik kampung. Dalam kepala otak ni asyik pikir KAMPUNG KAMPUNG. Tak tahu lah apepasal. Mungkin sebab dekat KL ni tak meriah kot, kalau setakat nak dengar letup-letup bunyik mercun dekat KL ni tak heranlah, lagi hebat bunyik letup dekat kampung. Kadang-kadang rasa macam nak pekak pun boleh. Tapi tu yang buat best sangat tu heuheuheuheu :)


Dan lagi, dekat KL ni kite jalan-jalan takde pun nampak orang pasang pelita. Tu paling buat hati tersentuh ni SobSobSob. Kang kalau Ena pasang letak dekat rumah dorang kata gila pulak. Kang ada yang takut terbakar rumah dorang. Paling power bagi orang dekat KL ni dorang pasal lampu liplapliplap tu HAHA. entah apa orang panggil. Tak seronok langsung. Kalau dekat kampung, fuhh tak payah cite lampu pelita dorang. Kalau boleh satu rumah nak pasang tapi tu yang buat nampak cantik. Rasa sikit meriah nak raya tu. Ena paling suka kalau raya, part pelita ni lah. Tak tahu kenapa, I just don't know why. Tak kesah kalau tangan busuk bau minyak tanah pun janji pelita siap pasang. 
Kalaulah boleh Ena nak balik kampung cepat. sobsobsob. Tapi athie sibuk dengan kerja dia, lambatlah nampak kiteorang balik tahun ni. Alahai

Okay Okay takpelah. Cukup setakat ni okay, wish raya tak nak kasi lagi. Sebab belom raya lagikan tenkiuuuu tenkiuuu! 

Monday, August 15, 2011

Kekasih Hati Saya

Assalammualaikum
Dengan Ini Saya Mempersilakan My Kesayangan


Saya sayang dia..Hehe dia gemok gemok. Tapi dia takde lah comel pun. Bajet-bajet macam comel sangat. Kadang-kadang menyampah nak layan dia. Tak kuasa den! Dia selalunya degil tak pernah nak dengar cakap orang. Agaknya sebab terlampau spoil jadi naughty. Dia kalau main siap nak keluar semua kuku dia, dah tu bila dah cakar orang tak reti nak mintak maaf ngehehehe. Dia pernah cakar mata saya kot. Tapi saya tetap sayang dia. Dia jahat pulak tu. Benda paling buat saya marah bila sesukahati dia nak melompat dalam pinggan bila orang tengah makan. JAHAT JAHAT! Naughty BUBU! Macam tiger kan kan :p

Dan My Second Kesayangan *ayat keling

Tett tettt........siapakah dia? RAHSIA RAHSIA. Dia ni pun gemok saya jugak. Dia selalunya diam jea bila saya membebel. Kadang-kadang buat saya macam syok sendiri. Dia lebih sayang bola dari sayang saya HAHA. Takpe saya tak kesah, sebab tu my kesayangan saya yang first is BUBU bukan dia. Maaf gemok. HAHA mana tahu kalau 'you sayang i lebih dari bola, i pun sayang you lebih dari bubu i hehe' Dan tidak lupa jugak dia ni jahat manja-manja gituuu. Sebab dia suka kata saya pendek dan gedik haha. Kadang-kadang buat saya rasa nak lempang dia laju-laju jea HAHA. Apa pun 'iloveyouuuu' my kesayangan hekhekkk.


*KEGEDIKKAN ENA TERLAMPAU. HARAP MAAF. TAK SUKA BERAMBUS

Thursday, August 4, 2011

Kata-Kata Hatiku, Acecehh

Assalammulaikum
Tetibe saja jea rasa nak update blog ni. Tadi sibuk-sibuk tengok blog orang terjumpa kata-kata yang maybe agak bermakna. Nak share sikit ngan sapa-sapa pun. Hgehehehe. Nah Nahh Nahh baca cepatt!


Doa Buat Kekasih 
YA-RABBUL ARIFFIN
Tuhanku,Seandainya telah kau takdirkan dia milikku.. tercipta buatku
Dekatkan lah hatinya dengan hatiku
Tetapkan lah kemesraan antara kami
Agar kebahagiaan ini kekal abadi
YA MUHAIMIN
Dan Tuhanku
Seiringkan lah kami mengharungi hidup luas ini
Ke tepian yang sejahtera
YA RABBUL FATIHIN
Tetapi Tuhanku yang Maha Pengasih
Seandainya telah kau takdirkan dia bukan milikku
Bawalah dia jauh dari pandangan ku
Luput dari ingatan ku
Dan peliharalah aku dari kecewa
YA RABBUL IZZATI
Serta Tuhanku yang Maha Mengerti
Berilah aku kekuatan melontar bayangannya ke dada langit
Hilang bersama senja nan merah
Dan gelap pekat awan
Agar aku bisa bahagia
Walaupun tanpa dirinya
YA RABBUL QUDDUS
Dan Tuhanku
Biar sekuat mana aku menyintainya
Aku pohon agar Tuhanku
Melenyapkan perasaan ini
Sekiranya dia ditakdirkan bukan milikku
YA RAHMAN YA RAHIM
Tapi sekiranya dia ditakdirkan untukku
Kupohan agar takdir memperkuatkan kasihku padanya
Selagi tidak melebihi kasihku padaMU


                                                                                                                                  

9 Deadly Words Use By Women
1. FINE 
This is the word women use to end an argument when they are right and guys you need to shut up 
2. FIVE MINUTES
If she getting dressed,this mean half a half an hour. Five minutes is only five minutes if you(guys) have just been given five more minutes tu watch the game before helping around the house.
3. NOTHING
This is calm before the storm. This mean something and you(guys) should be on your toes. Arguments that begin with nothing usually end with fine
4. GO AHEAD
This is a dare, not permission. Don't Do It!
5. LOUD SIGH
This actually a word, but is a non-verbal statement often misunderstood by men. A loud sigh means she thinks you an idiot and wonders why she is wasting her time standing here and arguing with you(guys) about nothing.
6. THAT'S OKAY
This is one of most dangerouss statement a women can make to a man. That's okay means she wants to think long and hard before deciding how and when you(guys) will pay for your mistake
7. THANKS
A woman is thanking you(guys), do not question, or faint. Just say you're welcome
8. WHATEVER
Is a woman's way to saying F-YOu
9. DON'T WORRY ABOUT IT, I GOT IT
Another dangerous statement, meaning this is something that a woman has told a man to do several times, but is now doing herself. This will later result in a man asking 'What Wrong?' For the women's response refer to #3

Tuesday, August 2, 2011

Salam Ramadhan

Assalammualikum
Oh yes yes, Ramadhan datang lagi. Pejam celik, pejam celik dah masuk bulan 8 kot. Semua umat Islam dah start puasa. Sejak-sejak Ena dah besar ni acecehh haha, Ramadhan jadik makin best pulak, kalau time kecik-kecik dulu tiap kali datang bulan Ramadhan mesti menyampah. Yelah kecik-kecik dulu tak tahu apa makna Ramadhan ni kot. Yang tahu kita tak boleh makan dengan minum. Kalau buat jugak nanti tak dapat duit raya, ishh ada ke patut. Tapi sekarang tak kesah dah pun haha sebab dah tahu semua tu menipu semata-mata. Seingat Ena start puasa penuh masa darjah 1 kot kalau tak silaplah. Sebenarnya tak larat pun, tapi malu nak cakap sebab time tu duduk dengan nenek. Kalau dengan ibu ayah memang dah mengamuk nak buka lah.


Tapi pada pandangan semua orang Ena puasa penuh masa darjah 1, tapi dorang silap. Muehehehehe. Masa kecik perangai kadang-kadang macam syaitan sikit. Tak pikir mana satu betol, mana satu salah. Tahu pakai bedal jea. Time darjah 1 dulu kalau rasa lapar ke haus, dengan selamba Ena akan pegi toilet bajet-bajet macam nak ambik air sembahyang tapi teguklah jugak air paip tu. HAHAHA tahu memang pengotor minum air paip, apa nak buat time kecik-kecikkan. Lepas tu kalau rasa lapar atau haus lagi, Ena akan buat muka selamba pegi toilet konon nak buang air pulak. Tapi teguk lagi air paip tu hahaha. Perangai masa kecik-kecik biasalah, jangan nak kata korang tak pernah buatlah, nampak sangat menipu HAHA. Sekarang dah taubat tak buat benda-benda tu lagi. Maknanya kalau seingat Ena start puasa time darjah 2 atau 3 macam tu lah. Kira okay lah tu :) Lagi satu kalau zaman kanak-kanak dulu nak puasa malas tapi tapi tapi kannnnnnnnnn kalau time pegi terawih rajin pulak. Entah kenapa bila kecik-kecik dulu excited jea nak pegi terawih. Memanglah sembahyang time tu tak berapa reti, bantai ikot orang jea. Orang rukuk kita pun rukuk, orang sujud kita pun sujud. Tapi takpe setidaknya ada niat. Tapi bila dah tua-tua ni datang penyakit lain, puasa okay takde hal tapi pegi terawih malas pulak HAHA. Terbalik pulak jadiknyaa


Ada lagi yang best bulan Ramadhan, benda ni takde time bulan-bulan lain. Yang bestnyaa dapat main bunga api, mercun dah segala-gala jenis benda alah tu. Ena bila tengok ada macam-macam jenis bunga api or mercun Ena jadik excited. Sebab pelbagai jenis dia ada, contoh macam mercun bola, mercun ketupat, mercun gasing, mercun mancis dan ada lah lagi. Dah terlupa pulak haha. Tengok punyalah kreatif manusia yang bagi nama dekat benda alah tu. Tapi sayang sangat Ena tak berapa berani nak main mercun ni haha, tapi main jugaklah. Cume tak seberani ayeen, abang dengan ayah. Kalau setakat bakar then baling jauh-jauh semua orang retikan. Tapi kalau bakar then nak baling style apa entah memang den tak gheti lah. Jadi langkah paling selamat main bunga api sudah haha. Pun okay jugak apa. Memang kadang-kadang kita main bunga api ibarat kita makan asap sebab tahu-tahu jea lah bunga api kalau nak bagi asap bukan main banyak lagi. Boleh sampai tersedak-sedak sedut asap jea, tapi best jugak. Lagi-lagi bila tengok budak-budak kecik main, alahai comel kemain rasa nak pijak-pijak jea haha. Tapi tahun ni rasanya dapat main sikit-sikit jea sebab sume dah besar, lagipun supplier dah takde HAHA


Apa pun Selamat Menyambut Bulan Ramadhan buat semua umat Islam. Bulan yang mulia ni banyak-banyak buat benda yang baik-baik jea. Tinggalkan dulu perangai-perangai yang naughty sume tu. Macam Ena ni kena kurangkan mencarut-carut sume HAHA, marah-marah orang. Okay Ena doakan semoga korang semuaa lah tak kesah sesiapa pun, sentiasa dalan keadaan sehat dah dapat menjalankan puasa, solat terawih dengan sempurna. Ok terima kasih. Kbyeeeeeeeee 

Thursday, July 28, 2011

Perangai Pelik-Pelik Je!

Asalamualaikum
Hari ni Malaysia dirasakan terlampau panas. Panas dengan cuaca then panas bahang Malaysia lawan Singapura sekali. Ena dah rasa tersangat-sangat panas adohai!


Kepada sesiapa yang pernah perasan diri korang tu sangat-sangat cantik. Syukur Alhamdullilah kerana korang ada self-confident yang tinggi gilaa. Bagus juga untuk diri korang sendiri tapi bila korang dah ada perasaan yang macam tu adakah korang ada hak untuk hina orang lain? Tidak sama sekali tidak! Dan adakah bila korang rasa korang cantik korang boleh pilih orang tertentu atau dengan makna lain orang yang setaraf jea boleh berkawan ngan korang? Oh tidak tidak? Seriusly kalau korang berperangai macam tu berubahlah jangan nak buat perangai macam anjing sangat. Ingatlah Rasulullah S.A.W sendiri pun tidak pernah memilih umat dia. Inikan korang yang sesiapa entah dan tak layak langsung. Yes, agaknya bukan semua orang beruntung macam sesetengah orang dah memang dilahirkan dengan rupa, ketinggian, dan kulit yang putih gebu. Itu sume bukan bermakna orang-orang itu diberi hak untuk menghina orang lain. Ingat semua orang ada perasaan, jadi pandai-pandai lah jaga perasaan orang lain jugak. Orang yang tiada rupa, ketinggian ngan kulit yang secantik dari sesetengah orang tu tak bermakna dorang buruk dari semua segi. Selalunya mereka lah yang lebih mempunyai kecantikan dalaman yang bermakna dari kecantikan luaran. Memang betol sekarang ni mana ada orang yang pandang kecantikan dalaman, first-first mesti tengok kecantikan luaran dulu. Tapi insya-ALLAH still ada lagi orang yang pandang kecantikan dalaman kita :)


cak cak HAHA. eycha sudah buat saya malu tersipu-sipu. Iloveyoutoo Ecycha

Saturday, July 16, 2011

Kitab Cinta VS Tahajjud Cinta

Assalamualaikum
Cerita-cerita ni ada Fazura. Tu pasal tergerak hati nak tengok sangat cerita ni. Lagi-lagi bila Fazura tu dah memang cun gila gila tambah pakai tudung habis lawa ayu sume lah. 
Kalau cerita KITAB CINTA ni nampak best jugak. Cerita ni ada dekat Tv Al-Hijrah. Fazura berlakon dengan pelakon Indon yang agak-agak boleh tahan hensem. Sasa sikit badan muka pun boleh tahan haha. Yang kurang best cerita ni sebab cerita ni menunjukkan perempuan sangat terhegeh-hegeh. Okay kalau ada lelaki macam hero dalam cerita ni of course Ena sendiri pun akan terhegeh-hegeh haha. Tapi macam tak best bila tengok seorang perempuan yang alim pun sanggup buat benda-benda tak patut semata-mata nak miliki lelaki tu. Ada lah jugak beberapa dialog Mustika (Fazura) cakap tu macam dia sendiri pun terhegeh kat Wali (Hardy Hartono Danurussami). Tapi takpelah sebab mustika dengan Wali tu sma-sama suka tapi masalahnya Wali tu ada macam-macam masalah untuk dia mengaku. Nak cite panjang lebar pun Ena tak kuasa sebab Ena bukannya nak ceritakan sinopsis kat sapa-sapa yang baca blog ni. Kalau korang nak tahu cari sendiri haha


Sweet sangatlah ni :)

Okay kalau pasal cerita Tahajjud Cinta memang power lah. Pelakon dia semua tak boleh blahh. Nak cun habis kot. Dan sekali lagi Fazura pun berlakon jugak dengan bertudung. Bukan Fazura jea kot, Fouziah Gous pun siap bertudung cun melecun. Tiz Zaqyah dengan ramai lagilah yang ada, Ena malas nak tulis nama-nama pelakon yang lain. Cerita ni pun Ena actually tak berapa tahu sangat macam mana sebab baru jea ada kat Tv3. Sinopsis dah baca tapi tak nak baca banyak kali kang bila tengok rasa macam tak best sebab dah tahu jalan cerita dia. Cume bagi Ena antara cerita Kitab Cinta dengan Tahajjud Cinta ni Ena akan pilih cerita Tahajjud Cinta lagi. Sebab nampak best gila gila kot. Dengan pelakon yang hensem habis, cun habis hehe. Tahajjud Cinta cerita dia banyak berkisahkan pembelaan hak wanita. Bukannya pasal cinta cintun sangat tu yang nampak interesting. So apa kata kita start tengok. Harap-harap dapatlah Ena tengok cerita ni sampai habis then apa jadik ending dia nanti.